In de loop van ons leven verzuren wij door allerlei milieu-invloeden, voeding -, stofwisselings- en spierstofwisselingproducten (lactaat). Hierdoor daalt onze PH: we “ver-zuren”. Het gevolg is dat detoxwe toegankelijk worden voor allerlei bacteriën, parasieten en schimmels. Onze organen krijgen het ook moeilijker en er ontstaan gezondheidsproblemen. Een eerste voorwaarde voor goede gezondheid is een juiste PH (zuurgraad). Ver-zuren is inherent aan het verouderen, maar bijvoorbeeld sporters hebben hier versneld mee te maken. Ook slechte voedingsgewoonten, milieubelasting en hormonale disbalansen dragen hieraan bij.

Bij gezonde mensen is de PH van het speeksel gemiddeld 7. Na het eten geeft het PH niveau van het speeksel een aanwijzing van de mineraal reserves in het lichaam (het PH nummer neemt normaal gesproken toe na het eten). De gemiddelde PH is 7.0 voor het eten en 8.5 na het ontbijt. Voedsel en drank kunnen de PH niveaus aanmerkelijk beïnvloeden gedurende de dag.

Gedurende ons leven komen wij als mensen bewust en onbewust in aanraking met voor ons lichaam belastende stoffen. Denk hierbij aan chemische toevoegingen in ons voedsel, medicijngebruik (ook de pil), toxines afkomstig van pesticiden, amalgaanbelasting, kwik, autorijden, zware metalen, etc. Al deze stoffen worden voor een groot gedeelte opgeslagen in onze lichaamsvetten. Bij een laag werkend immuunsysteem of wanneer wij afvallen door dieet of ziekte, komen deze stoffen vrij en laten hun spoor van verwoesting achter. Orgaanstelsels krijgen een klap, onze energiehuishouding gaat op een laag pitje en we worden moe. Het begint met vage klachten en uiteindelijk slaat ziekte dan toe. Dit is een van de voornaamste redenen dat het aantal mensen dat getroffen wordt door zg welvaartsziekten stijgt. Tegenwoordig overlijd men niet meer aan slijtage, en slijtage alleen, maar aan de gevolgen van ziekte.

10 Jaar geleden konden mensen nog gewoon op allerlei manieren detoxen om hun lichaam te ontdoen van toxisch belastende stoffen. In de huidige tijd is door toegenomen belasting detoxen niet meer vrijblijvend. Hart, nieren en lever kunnen dit niet goed meer verwerken en daardoor wordt men ontzettend moe. Door het intensivere gebruik van zeep, shampoo, haarverf en de hogere douchefrequentie verandert de PH van ons lichaam iedere dag ingrijpend. Na bijvoorbeeld het douchen zonder zeep duurt het al gemiddeld 1 ½ uur voordat ons lichaam weer hersteld is.

Detoxen o.a door middel van voetbaden is een zeer milde maar effectieve manier om het lichaam toch te ondersteunen en de PH te herstellen, waardoor de gezondheidskwaliteit toeneemt. De lever speelt een grote rol bij het wegzetten van voor het lichaam belastende stoffen. Ondersteuning in de vorm van leverkuren, voedings- en leef adviezen zijn nodig om de reiniging van het lichaam te optimaliseren. Voor gezonde mensen is het aan te bevelen minstens 1x per jaar op deze wijze te detoxen.

Deze behandeling valt onder Epifysiologische Therapie: zie tarieven.