aromatherapieAromatherapie gaat over het werken met en kennis over Etherische oliën. Eigenlijk hebben we hier te maken met geur- en geurbeleving.

Maar eerst een toelichting, want in de praktijk zien we dat er twee termen naar willekeur in gebruik zijn: Etherische- en Essentiele oliën. Het verschil tussen beiden is voor de meeste mensen onbekend en leidt tot verwarring. Wat is nu wat?

Ether komt uit het Grieks en betekend vluchtig/verdamping.

Essentieel betekend noodzakelijk, maar komt ook uit het Engels : Essence / aftreksel. Noodzakelijk, omdat je bloemengeur nodig hebt om insecten te lokken, daardoor bestuiving van planten te krijgen en vervolgens na de bestuiving vrucht- en zaadontwikkeling. Zonder bestuiving geen appels, geen peren, geen vruchten, geen oogst. Essentieel dus.

Olie kennen we als een dikke vloeistof, afkomstig uit bijvoorbeeld minerale substanties (aardolie), planten (zonnebloemolie), dieren (visolie) en zaden (Lijnzaadolie).

Met Essentiele of Etherische olie wordt in beide gevallen precies hetzelfde bedoeld. Ik gebruik graag de term Etherische olie. Etherische olie is altijd een vluchtige, dunne olie, gewonnen uit de bloemengeur van planten. Een goede etherische olie verdampt volledig en laat geen sporen na. Het is immers de geur van de bloemen die gewonnen wordt en die verdampt in de zon. Dat is anders dan de dikke olie die hierboven staat zoals bijvoorbeeld een olijfolie of een zonnebloemolie die we graag in voeding en ook bij massages gebruiken.

In de aromatherapie maken we gebruik van de eigenschappen van etherische oliën. Bloemengeuren hebben diverse specifieke werkingen. Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende werking en Rozemarijnolie om zijn verwarmende kwaliteit. Etherische oliën hebben altijd meerdere werkingen en kunnen elkaar daardoor onderling ook versterken. Daarom worden ze vaak gemengd en ontstaat er een compositie. Een boeket, een parfum.

Mensen kunnen zich heel goed af sluiten voor allerlei prikkels van buitenaf, zoals bijvoorbeeld geluid / licht, etc. Je kunt je echter niet afsluiten voor geur en daardoor geurbeleving. Geur gaat rechtstreeks via de neus naar het limbische systeem, gelegen in de hersenen, en veroorzaakt daar een directe en onbewuste reactie. Zo ruiken we al gevaar voordat we ons er bewust van zijn. En kunnen we ruiken dat ons kind ziek is. Of staan we ineens weer in de woonkamer van onze Oma. Geuren werken associatief en brengen herinneringen terug. Dat is een leerproces en evolutionair bepaald. Geuren zijn dus ook gidsen voor ons.

Etherische oliën zijn een geschenk uit de natuur en zo moeten wij er ook mee omgaan.  Het therapeutisch werken met etherische oliën vraagt om een gedegen kennis en ervaring. Hierbij staat de kwaliteit van de gebruikte etherische oliën voorop. Fabrikanten kunnen om commercieel gewin, etherische olie winnen door ze tekort te destilleren. Dan heb je wel de geur van Lavendel, maar niet de therapeutische werking. Dat wil zeggen, de etherische olie ruikt Lavendel, maar doet geen Lavendel. Daarom is het belangrijk om als therapeut te werken met veilige oliën van goede kwaliteit en omdat ze zo krachtig werken, ook druppels te tellen. Minder is hier meer.

Aromatherapie vormt een belangrijke component in de Dr.Hauschka cosmetica- en behandelingen en draagt essentieel bij aan het gunstige resultaat. Tijdens de behandeling maakt u een reis door geur- en kleurenland. Etherische oliën intensiveren en verdiepen de uitwerking van de behandeling. Dit effect werkt nog lang door als u weer thuis bent.

Ook voor het privé gebruik thuis kan ik u helpen met het uitzoeken van een goede en ondersteunende etherische olie, die bij draagt aan uw gezondheid en welbevinden.

Voor degene die nog meer wil weten over etherische oliën en het veilig gebruik daarvan, is mijn Workshop/Lezing Geur- en Geurbeleving een absolute aanrader en een geurige ervaring.

 

Zie ook:  Lezingen.

Deze behandeling valt onder Epifysiologische Therapie:  zie tarieven.