EcologieAls…

Als…dochter van bioloog / ornitholoog Alfred Blok (Vlieland) ben ik opgegroeid in de Blauwe Reigerkolonies rondom Amsterdam, de duinen en de Waddenzee van Vlieland en de woeste weidsheid van Noors- en Zweeds Lapland. Zo blijf je dicht bij de natuur. In Scandinavië zul je wel moeten, want in de echte laatste wildernis van Europa, is geen directe hulp als je in de problemen raakt. Ergens bij de Poolcirkel staat langs een gruisweg het volgende bord: “You are now entering the wildness, if you are not capable of coping youre self, please return…”

Vanaf 1974 was ik actief lid van de NJN (Nederlandse Bond voor Natuurstudie).

Sinds 1989 heb ik mijn vader met mijn gezin mogen vergezellen tijdens het onderzoek naar de Europese Zeearend in het Hoge Noorden.

In 1993 ben ik in mijn vaders  voetstappen gaan lopen door lid te worden van de Vogel-Werkgroep Den Helder e.o. Sindsdien tel ik diverse Blauwe Reigerkolonies in Noord-Holland en verricht in de winter Stookolieslachtoffer onderzoek op het strand tussen Julianadorp en Callantsoog.

Vanaf 2008 onderzoek en tel ik zelfstandig het Zeearenden bestand in Noors Lapland. Daar vaar ik met mijn boot over de Noordelijke IJszee om de nesten van de zeearenden op de diverse archipels te bezoeken.

De Blauwe Reiger en de Zeearend zijn beiden grote vogels en staan aan het hoofd van de voedselketen. Bovendien zijn het allebei opportunistische soorten. Ze passen zich gemakkelijk aan als  het voedselaanbod verandert en eigenlijk zijn het alles-eters. Dus zeer vergelijkbaar met de mens en daarom ecologische graadmeters voor hun omgeving. Als het met hen goed gaat, gaat het met de mens ook goed qua gezondheid. Als er iets fout gaat in de populatieaantallen, moet je jezelf afvragen wat er aan de hand is, want (in-)direct heeft dit ook altijd gevolgen voor de mens.

Als…dochter van schoonheidsspecialiste en Huidtherapeut Jetty Blok (Scheveningen / Amsterdam / Vlieland), ben ik sinds 1990 ook in mijn moeders voetstappen gaan lopen.

Mijn moeder was de eerste buitenlandse Dr.HauschkaTherapeut ter wereld. Omdat zij wilde werken met een merk dat deed waar het voor gemaakt was en dat ook zo zuiver was dat het de cliënt op geen enkele wijze belast. Kortom er mag niets inzitten wat er niet in hoort. Zo heeft zij oa Babor naar Nederland gebracht, maar nadat zij Dr.Hauschka cosmetica ontdekt had heeft zij alle andere merken los gelaten.

In de Dr.Hauschka producten worden veel geneeskrachtige substanties verwerkt. Daarom is het belangrijk dat je jezelf ontwikkeld op het gebied van planten, mineralen en zelfs dieren. Wil je goed in je vak staan dan is een fundamentele kennis van wat de natuur ons als mens te bieden heeft een absolute voorwaarde. Als je niet weet wat er precies in de producten zit en waarom het zo werkt, kun je wel ophouden. In 1990 heb ik dan ook inscholing bij het geneesmiddelenbedrijf WALA GmbH (Eckwalden, D) waar de Dr.Hauschkacosmetica gemaakt wordt, gedaan en heb sindsdien een bloeiende praktijk, waarbij voortdurend nascholing nodig is.

De zorgvuldigheid waarmee WALA Boeren en Tuinders ondersteunt en Biologisch-Dynamisch opvoed over de hele wereld op ecologisch verantwoorde wijze, maar ook de zorgvuldigheid waarop omgegaan wordt met wild-verzamelen van geneeskrachtige planten en omgaan met gewonnen grondstoffen in het ritme van de natuur, zijn een groot voorbeeld voor iedereen die de aarde en de mensheid een warm hart toedragen.

Als…jeugdlid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) sinds 1974 zit het vogel kijken, plantjes determineren, insecten zoeken, excursies op touw zetten, vakblaadjes uitbrengen, maar ook het uitdragen van natuurhistorische kennis in mijn bloed. Bij de NJN belandde ik door mijn uitgesprokenheid al snel in allerlei bestuursfuncties. Een uitstekende leerschool. Na mijn 21ste mag ik dan ook trots de titel “ouwe sok” dragen. Het is prachtig om mensen bewust te maken van ecologische samenhang. Heel vaak signaleert men wel een en ander, maar is het grote verband niet duidelijk. Daarom geef ik graag lezingen over oa de Zeearend en Stookolieslachtoffers. Om duidelijk te maken dat mens en natuur prima samen gaan, mits we elkaar maar respecteren en de ruimte geven!

Ecologie-visAls…Epifysioloog, ga ik in mijn zakelijke leven samen met mijn cliënten/patiënten op zoek naar de oorzaak van klachten en de mogelijkheden die bij deze cliënt bestaan om bij deze mens de levenskwaliteit te bevorderen. Dat vereist grondige kennis van bio-chemische processen, psychologie, voedingsleer, anatomie en fysiologie van het lichaam, inzicht in het functioneren van ons immuunsysteem en de lymfe, iriscopie als ondersteunend diagnosemiddel, bewegingsleer etc etc. Maar liever nog proberen we samen klachten te voorkomen en te verzachten in de toekomst.

Omdat ik geloof in bundeling, heb ik mij omringd met een netwerk aan collegae, waarop ik kan terug vallen. Wij ondersteunen en waarderen elkaars talenten. Alleen ben je niets, samen sta je sterk.

Zie ook: Samenwerken.

Kortom met de wijsheid die ik opgedaan heb in de afgelopen 50 jaar, loop ik dus mijn eigen-wijze weg. En die verloopt ecologisch, want er is altijd het grote verband. Denk maar aan de invloed op ons van de seizoenen, of ons dag-en nachtritme.

Als…u nu zoveel van mij weet, is het leuk om de rollen om te draaien.

Ik begroet u graag!