gemmotherapieGemmotherapie is nieuwste loot aan de uitgebreide boom die geneeskunde heet. Gemmo is afgeleid van het Griekse woord Gemma, dat vertaald wordt als knop of edelsteen.

Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie, een moderne drainagetechniek die gebruik maakt van embryonale weefsels van planten in de actieve, snel delende fase: nieuwe knoppen, jonge scheuten, haarwortels, kiemen. In knoppen zitten jonge cellen die nog ongedifferentieerd zijn en kleine compacte vacuolen, dunne celwanden en een snel delend vermogen bezitten. Deze ongedifferentieerde cellen bevatten in vergelijking met andere weefsels meer nucleïnezuren, aminozuren, mineralen, vitamines, oligo-elementen en groeifactoren, zoals aminozuren.

Gemmotherapie is een fytotherapeutische geneeswijze, gebaseerd op potentiële biologische energie van embryonale plantenweefsels. Embryonale plantenweefsels bevatten proteïnen die in het lichaam afweerproteïnen (immunoglobines) kunnen beïnvloeden en daardoor een regulerende werking op het immuunsysteem uitoefenen.

Deze plantenonderdelen worden, naargelang de bereidingsmethode, gemarceerd in een mengsel van glycerine en alcohol, of glycerine alcohol en water onder de vorming van een glycerinemaceraat.

Gemmotherapie helpt het lichaam om toxines af te voeren en zuivert de cellen. Gemmotherapie  is uitermate geschikt gebleken bij vastlopende en chronisch verlopende ziekteprocessen.

Deze behandeling valt onder Epifysiologische Therapie:  zie tarieven.