lymfedrainageManuele Lymfedrainage is in 1932 door Dr. E. Vodder en zijn vrouw ontdekt in Cannes, waar zij werkzaam waren in een gezondheidscentrum. Bij de behandeling van mensen met longproblemen viel op dat ook de lymfeklieren in de hals opgezet waren. Dit wekte Dr. Vodders interesse op en hij begon de opgezette klieren te behandelen. Door de inzichten die hij daarbij verwierf kon hij de Manuele Lymfedrainage ontwikkelen, een methode om de lymfestroom manueel te beïnvloeden met verschillende pomp- en zuiggrepen om een intensieve totaalbehandeling uit te voeren. De stroom van de lymfe wordt door de manuele drainage actief van buitenaf bevorderd. Manuele Lymfedrainage (MLD) wordt gezien als een algemene regeneratiemethode en medisch-therapeutisch toegepast door speciaal daarvoor opgeleide deskundigen.

Vanaf 1935 is de Manuele lymfedrainage als therapeutische massagetechniek doorgegeven aan artsen en (Fysio-) therapeuten. Op een zeker moment is er een samenwerkingsverband ontstaan met Gunther en Hildergard Wittlinger (O) en om de techniek te verbeteren en met Dr. Asdonk om de wetenschappelijke zijde van de techniek te onderzoeken en vast te leggen. Vandaag de dag zijn therapeuten over de hele wereld geschoold om deze uiterst effectieve methode toe te passen.

Het lymfesysteem is naast ons bloedvatenstelsel het belangrijkste transportstelsel in ons lichaam. Het vormt een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem, maar heeft ook een belangrijke energetische werking. Er worden nog steeds nieuwe inzichten verworven omtrent de werking van het lymfesysteem.

Zo kan het lymfesysteem eruit halen wat er niet in hoort. Dat wat niet van jou is, dat wat teveel is:

Ziektekiemen

Afvalstoffen

Oude cellen

Energie die niet van jou is

Spanningen die niet van jou zijn

Emoties die niet van jou zijn

Oude ideeën en inzichten die je los kunt laten.

Het lymfesysteem helpt je samen met je afweersysteem om jezelf te zijn en te blijven.

Een goed uitgevoerde Manuele Lymfedrainage is rustgevend, heeft een parasympathisch effect, en is daardoor onmiddellijk stress verlagend. Het ondersteunt het afweersysteem, activeert het zelfherstellend vermogen en kan ingezet worden bij lymfeoedeem (zwelling van het weefsel). Meestal is het al voldoende om beweging in de dieper gelegen lymfebanen te bewerkstelligen, waardoor de lymfestroom weer beter op gang komt.

Manuele Lymfedrainage wordt nu vaak pas ingezet als er klachten zijn ontstaan. Beter is om preventief al te zorgen dat je lymfesysteem goed doorstroomt. Voorkomen is beter dan genezen. Goed ademhalen vormt hierbij een essentiële basis. Bij veel mensen zit de ademhaling al te hoog en daardoor neemt de stress, en de gevolgen van stress juist toe.

Dorothée Leub (Evenwijs – Balk)  is jarenlang verbonden geweest aan de diverse Dr.Vodder / Wittlinger- klinieken in Oostenrijk en Duitsland en weet als geen ander de Manuele Lymfedrainage door te geven volgens de Dr.Vodder methode en inzichten.

Deze behandeling valt onder Epifysiologische Therapie: zie tarieven.