Orthomoleculaire GeneeskundeProfessor Linus Pauling introduceerde in 1968 voor het eerst de term orthomoleculair.

Orthos:  gezond, recht, juist (Gr)

Moleculair:  betreffende onze bouwstenen, de moleculen. Dus kort voor gezonde of juiste moleculen.

Orthomoleculaire Geneeskunde streeft ernaar om te werken met gezonde bouwstenen of stoffen, die het lichaam in staat stellen deze zonder schade te kunnen gebruiken.

Vanaf de 90-er jaren is er veel en intensief onderzoek gedaan naar de verschillende stoffen die ons lichaam gebruikt om te kunnen leven. Met name onderzoek naar de verschillende werkingen van vitamines hebben een hoog gehalte gekregen en we weten vandaag de dag veel meer over de werking van vitamines dan toen. Maar nog lang niet alles, er valt nog heel veel te ontdekken en te onderzoeken over de onderlinge juiste verhoudingen en hun uitwerking. Dan nog is de behoefte aan de hoeveelheden altijd individueel bepaald. Dus wat voor de een nodig is kan voor de andere mens juist teveel of te weinig zijn, afhankelijk van de behoefte.

Sinds kort weten we steeds beter dat er onder de opname en verwerking van vitamines de opname van mineralen schuil gaan. Zonder deze is opname van bijvoorbeeld vitamines veel lastiger. Door achteruitgang van de kwaliteit van ons voedsel raken we steeds vaker en sneller in een behoorlijk mineralengebrek, terwijl onze behoefte door de snelheid van onze tijd en de achteruitgang van macronutriënten in onze voeding juist stijgt.

Dan nog staat of valt alles met een goed opnamevermogen in onze darmen. Je kunt er wel van alles instoppen, maar als het niet opgenomen wordt, gebeurd er nog niets.

Dus suppletie kan gewenst zijn, maar hangt nauw samen met de fysiologische gesteldheid van ons lichaam. Voeding en supplementen die dicht bij de natuur staan, kunnen een genezend effect hebben op het hele lichaam en daarmee een einde maken aan symptoombestrijding zoals in de reguliere geneeskunde gebruikelijk is.

Sinds 14-12-2012 is het wettelijk niet langer toegestaan om op de verpakkingen van supplementen de vermeende werkzaamheid te vermelden. Dus de consument weet niet meer wat een middel zou moeten doen en welke kwaliteit dit middel heeft. Bovendien worden er tal van toevoegingen in verwerkt die niet altijd positief werken in ons lichaam.

Ook wetenschappelijk onderzoek kan datgene wat gisteren ontdekt is, morgen achterhaald hebben of zelfs tegenspreken. Het is dus noodzakelijk om voortdurend op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en inzichten op dit gebied.

Verder is het uitermate belangrijk dat de eventuele suppletie die ingezet wordt, voldoet aan de hoogste eisen. Er mag, net als bij de door mij gebruikte huidverzorging, niets inzitten dat het lichaam zou belasten. Hier geldt letterlijk dat je het moet kunnen opeten. Suppletie is het aanvullen van tekorten die in eerste instantie gewoon uit je voeding had moeten komen. Ik werk uitsluitend met suppletie firma’s die aan deze kwaliteitsvraag voldoen.

Epifysiologen zijn uitstekend geschoold in het uitzoeken wat uw behoefte is en of/waar eventueel suppletie, met welke dosering, ingezet kan worden. Wij worden voortdurend bijgeschoold op het gebied van de laatste inzichten en ontwikkelingen.

Zie ook:  Links -> Samenwerken

Deze behandeling valt onder Epifysiologische Therapie:  zie tarieven.